Non-fungible tokens (NFT’s) lijken tegenwoordig overal te zijn. Van kunst en muziek tot taco’s en toiletpapier, deze digitale activa worden verkocht als exotische 17e-eeuwse Nederlandse tulpen – sommige ter waarde van miljoenen dollars.
Maar zijn NFT’s het geld waard – of is het gewoon een hype? Sommige experts zeggen dat ze een zeepbel zijn die op het punt staat te barsten. Anderen zijn van mening dat NFT’s blijvend zijn en dat ze het beleggen voor altijd zullen veranderen.
Wat is een NFT?
NFT’s zijn digitale activa die objecten uit de echte wereld vertegenwoordigen, zoals illustraties, muziek, in-game-items en video’s. Ze worden vaak online gekocht en verkocht met behulp van cryptocurrencies en worden vaak versleuteld met dezelfde onderliggende software als veel andere cryptocurrencies.
Hoewel ze al sinds 2014 bestaan, worden ze nu steeds belangrijker nu NFT’s een steeds populairdere manier worden om digitale kunst te kopen en verkopen. Alleen al in 2021 is de NFT-markt maar liefst $ 15,7 miljard waard en zal naar verwachting in 2028 $ 122 miljard bedragen.
NFT’s zijn meestal ook uniek, of op zijn minst zeer beperkte versies, en hebben unieke identifiers. “In wezen creëren NFT’s digitale schaarste”, zegt Arry Yu, voorzitter van de Cascadia Blockchain Committee en managing director van Yellow Umbrella Ventures, de technische branchevereniging in Washington.
Dit staat in schril contrast met de meeste digitale creaties, die bijna altijd onbeperkt verkrijgbaar zijn. Ervan uitgaande dat er vraag is, zou het afsnijden van het aanbod de waarde van een bepaald goed moeten verhogen.
Maar in het begin waren veel NFT’s digitale creaties die al ergens anders bestonden, zoals videoclips van iconische NBA-games of beveiligde versies van digitale kunst die al op Instagram circuleerden.
De veelgeprezen digitale kunstenaar Mike Winklemann, beter bekend als “Beeple”, maakt 5.000 schilderijen per dag voor wat misschien wel het beroemdste NFT-werk van 2021 is, “EVERYDAYS: The First 5000 Days”, dat voor een recordprijs van $ 69 werd verkocht bij Christie’s en uiteindelijk verkocht voor $ 3 miljoen.
Iedereen kan individuele afbeeldingen – of zelfs hele afbeeldingscollages – gratis online bekijken. Dus waarom zijn mensen bereid miljoenen te betalen voor iets dat ze gemakkelijk kunnen screenen of downloaden?
Omdat NFT’s kopers in staat stellen het originele item te bezitten. Niet alleen dat, maar het bevat ook ingebouwde authenticatie als eigendomsbewijs. Verzamelaars waarderen deze “digitale opscheprechten” bijna meer dan de objecten zelf.
Wat is het verschil tussen NFT's en cryptocurrencies?
NFT staat voor Non-Fungible Tokens. Het is vaak gebouwd met dezelfde programmering als cryptocurrencies, zoals Bitcoin of Ethereum, maar daar houden de overeenkomsten op.
Fysieke valuta’s en cryptocurrencies zijn “fungible”, wat betekent dat ze voor elkaar kunnen worden verhandeld of ingewisseld. Ze zijn ook gelijk in waarde – de ene dollar is altijd de andere dollar waard; de ene bitcoin is altijd gelijk aan de andere bitcoin. De fungibiliteit van cryptocurrencies maakt ze een vertrouwde manier om transacties op de blockchain uit te voeren.
NFT’s zijn anders. Elk heeft een digitale handtekening, waardoor het onmogelijk is voor NFT’s om onderling uitwisselbaar of gelijk aan elkaar te zijn (vandaar onvervangbaar). NBA Top Shot-clips zijn bijvoorbeeld niet gelijk aan EVERYDAYS omdat het beide NFT’s zijn. (Wat dat betreft is een NBA Top Shot-clip niet eens noodzakelijkerwijs hetzelfde als een andere NBA Top Shot-clip).
Hoe werken NFT's?
NFT’s bestaan op blockchains, dit zijn gedistribueerde openbare grootboeken die transacties volgen. U bent waarschijnlijk het meest bekend met blockchain als het onderliggende proces om cryptocurrencies mogelijk te maken.
In het bijzonder worden NFT’s meestal bewaard op de Ethereum-blockchain, hoewel andere blockchains ze ook ondersteunen.
NFT’s worden gemaakt of “geslagen” van digitale objecten die materiële en immateriële items vertegenwoordigen, waaronder:
- graffitikunst
- GIF
- Video- en sporthoogtepunten
- Verzameling
- Avatars en skins voor videogames
- designer sneakers
- muziek
Zelfs tweets zijn belangrijk. Twitter-medeoprichter Jack Dorsey verkocht zijn eerste NFT-tweet voor meer dan $ 2,9 miljoen.
In wezen zijn NFT’s als fysieke verzamelobjecten, maar dan digitaal. Dus in plaats van het schilderij zelf aan de muur te hangen, krijgt de koper een digitaal bestand.
Ze verwerven ook exclusieve eigendomsrechten. NFT’s kunnen slechts één eigenaar tegelijk hebben, en het gebruik van blockchain-technologie maakt het gemakkelijk om eigendom te verifiëren en tokens tussen eigenaren over te dragen. Creators kunnen ook specifieke informatie opslaan in de metadata van de NFT. Kunstenaars kunnen bijvoorbeeld hun werk signeren door hun handtekening op het document te zetten.
Waar worden NFT's voor gebruikt?
Blockchain-technologie en NFT’s bieden artiesten en makers van inhoud een unieke kans om geld te verdienen met hun producten. Zo hoeven kunstenaars niet langer afhankelijk te zijn van galeries of veilinghuizen om hun kunst te verkopen. In plaats daarvan kunnen artiesten ze rechtstreeks aan consumenten verkopen als NFT’s, waardoor ze ook meer van hun winst kunnen houden. Bovendien kunnen kunstenaars royalty’s instellen om een percentage van de verkoop te ontvangen wanneer hun kunstwerk aan een nieuwe eigenaar wordt verkocht. Dit is een aantrekkelijke kans omdat kunstenaars in de toekomst vaak geen rendement meer ontvangen nadat hun kunstwerk voor het eerst is verkocht.
Kunst is niet de enige manier om geld te verdienen met NFT’s. Merken als Charmin en Taco Bell hebben NFT-kunst geveild om geld in te zamelen voor goede doelen. Charmin noemt zijn product “NFTP” (Non-Fungible Toilet Paper), en Taco Bell’s NFT-kunst was binnen enkele minuten uitverkocht met een topbod van 1,5 Winding Ether (WETH) – gelijk aan $ 3.723,83 op het moment van schrijven.
Nyan Cat is een GIF uit 2011 van een kat met een klaprooslichaam die in februari 2021 voor bijna $ 600.000 werd verkocht. NBA Top Shot heeft vanaf mei 2022 meer dan $ 1 miljard aan omzet gegenereerd. meer dan $ 200.000.
Zelfs beroemdheden als Snoop Dogg en Lindsay Lohan zijn op de NFT-trein gesprongen en hebben unieke herinneringen, kunstwerken en momenten vrijgegeven als beveiligde NFT’s.
Hoe kan je NFT's kopen
Als u uw eigen NFT-verzameling wilt starten, moet u enkele belangrijke items kopen:
Ten eerste moet u een digitale portemonnee kopen waarmee u NFT’s en cryptocurrencies kunt opslaan. Mogelijk moet u enkele cryptocurrencies kopen, zoals ether, afhankelijk van wat uw NFT-provider accepteert. Je kunt nu cryptocurrencies kopen met creditcards op platforms zoals Coinbase, Kraken, Netcoins en zelfs Wealthsimple via Wealthsimple Crypto. Je kunt het vervolgens overzetten van de exchange naar een wallet naar keuze.
Bij het onderzoeken van opties moet u rekening houden met de kosten. Wanneer u cryptocurrencies koopt, brengen de meeste beurzen u ten minste een bepaald percentage van uw transactie in rekening.
Populaire NFT-marktetplaces
Zodra u uw portemonnee hebt ingesteld en gefinancierd, is er geen tekort aan NFT-sites om NFT’s te kopen. Momenteel zijn de grootste NFT-markten:
OpenSea.io: dit peer-to-peer-platform factureert zichzelf als een leverancier van “zeldzame digitale items en verzamelobjecten”. Eerst hoeft u alleen maar een account aan te maken om door de NFT-collectie te bladeren. Je kunt werken ook sorteren op verkoop om nieuwe artiesten te ontdekken.
Rarible: Net als OpenSea is Rarible een democratische, open marktplaats waar artiesten en makers NFT’s kunnen uitgeven en verkopen. RARI-tokens die op het platform worden uitgegeven, stellen houders in staat om deel te nemen aan beslissingen over functies zoals vergoedingen en gemeenschapsregels.
Foundation: hier moeten kunstenaars een “upvote” of uitnodiging van andere makers ontvangen om hun kunst te plaatsen. Exclusiviteit in de gemeenschap en de toegangsprijzen die kunstenaars moeten betalen om NFT’s te verdienen, betekenen dat kunstwerken van een hoger niveau kunnen zijn. Nyan Cat-maker Chris Torres verkocht bijvoorbeeld NFT’s op het Foundation-platform. Het kan ook betekenen dat de prijzen stijgen – ervan uitgaande dat de vraag naar NFT’s op het huidige niveau blijft, of zelfs in de loop van de tijd toeneemt, is dit niet noodzakelijk een slechte zaak voor kunstenaars en verzamelaars die ervan willen profiteren.
Hoewel deze en andere platforms duizenden NFT-makers en -verzamelaars hebben, moet u uw onderzoek zorgvuldig doen voordat u koopt. Sommige kunstenaars worden het slachtoffer van copycats die hun werk oplijsten en verkopen zonder hun toestemming.
Bovendien is het verificatieproces voor makers en NFT-vermeldingen niet consistent op alle platforms – sommige zijn strenger dan andere. OpenSea en Rarible vereisen bijvoorbeeld geen eigenaarsverificatie voor NFT-vermeldingen. Kopersbescherming lijkt op zijn best schaars te zijn, dus als u op zoek bent naar NFT’s, kunt u het beste rekening houden met het oude gezegde ‘de koper is verwaand’.
Moet je NFT's kopen?
Betekent het feit dat je NFT’s kunt kopen, dat je ze ook moet kopen? Het hangt ervan af, zei Yu.
“NFT’s zijn riskant omdat hun toekomst onzeker is, en we hebben niet veel geschiedenis om hun prestaties te beoordelen”, merkte ze op. “Omdat NFT’s zo nieuw zijn, is het misschien de moeite waard om een klein bedrag te investeren om het nu uit te proberen.”
Met andere woorden, beleggen in NFT’s is grotendeels een persoonlijke beslissing. Als je wat geld over hebt, is het misschien het overwegen waard, vooral als een stuk logisch voor je is.
Maar vergeet niet dat de waarde van een NFT volledig afhangt van wat andere mensen ervoor willen betalen. Als zodanig worden prijzen bepaald door de vraag in plaats van door fundamentele, technische of economische indicatoren die vaak van invloed zijn op de aandelenkoersen en die in het algemeen een basis vormen voor de vraag van beleggers.
Dit alles betekent dat de wederverkoopprijs van NFT’s lager kan zijn dan wat u hebt betaald. Of als niemand het wil, kun je het gewoon niet doorverkopen.
NFT’s zijn ook onderworpen aan vermogenswinstbelasting – net zoals wanneer u aandelen met winst verkoopt. Omdat ze echter als verzamelobjecten worden beschouwd, ontvangen ze mogelijk geen gunstige langetermijninkomstenbelasting zoals aandelen en kunnen ze zelfs worden belast tegen een hoger belastbaar tarief, hoewel de IRS nog moet bepalen welke NFT’s voor belastingdoeleinden in aanmerking komen. Houd er rekening mee dat cryptocurrencies die worden gebruikt om NFT’s te kopen, ook kunnen worden belast als ze in waarde stijgen na uw aankoop, wat betekent dat u mogelijk een belastingprofessional moet raadplegen als u overweegt NFT’s aan uw portefeuille toe te voegen.
Dat gezegd hebbende, behandel NFT’s als elke andere investering: doe je onderzoek, begrijp de risico’s – inclusief het feit dat je al je geïnvesteerde geld zou kunnen verliezen – en als je besluit een risico te nemen, ga dan met een gezonde geest voorzichtig verder.
Niels
Vrienden noemen mij mister Web3. Altijd op zoek naar innovatie en wil ooit nog een eigen metaverse bouwen. Nu eerst maar even Nederland informeren over alle vette dingen die eraan komen.