Skip to content Skip to footer

Non-Fungible Tokens (NFT) uitgelegd

De achthoekige animatie “Quantum” van de New Yorkse kunstenaar Kevin McCoy wordt beschouwd als de eerste NFT ooit gemaakt. Quantum verkocht voor meer dan $ 1,4 miljoen bij Sotheby’s Veiling november 2012.

Naast de krantenkoppen was kunstenaar Mike Winkelmann, ook bekend als Beeple, toen hij zijn beroemde NFT – “Everydays: The first 5000days 2021” – uitbracht voor $ 69 miljoen. Andere opmerkelijke voorbeelden zijn de eerste tweet van Jack Dorsey toen hij Twitter creëerde, dat voor $ 2,9 miljoen werd verkocht, en Nyan Cat voor $ 550.000.

NFT staat voor Non-Fungible Tokens.

Substitueerbaarheid is de eigenschap van een goed/goed waarvan de enkele eenheid kan worden vervangen door een ander identiek goed. Een biljet van $ 10 kan bijvoorbeeld worden vervangen door een ander biljet van $ 10 en het zou geen verschil maken. Evenzo zijn alle cryptocurrencies fungibel. De ene bitcoin kan eenvoudig worden vervangen door een andere bitcoin.

Omgekeerd betekent niet-fungible dat de grondstof/goederen niet kunnen worden vervangen door een andere grondstof. Elke NFT kan worden onderscheiden door een 1-van-1 tokenID en zijn unieke contractadres. Van daaruit kunnen metadata zoals afbeeldingen, videobestanden of andere gegevens worden toegevoegd, wat betekent dat het mogelijk is om tokens te hebben die unieke digitale objecten vertegenwoordigen.

Een onvervangbaar object behoudt zijn waarde, hoeveel exemplaren er ook zijn. Je hebt misschien op de afbeelding van de Mona Lisa uit het origineel geklikt toen je het Louvre bezocht, maar de Mona Lisa in het Louvre behoudt zijn waarde omdat hij onvervangbaar is, d.w.z. onvervangbaar.

Transacties op de blockchain zijn onveranderlijk en publiekelijk verifieerbaar. NFT’s zijn inheems in de blockchain en deze eigenschappen maken NFT’s zeer krachtig in het bewijzen van eigendom.

Dit opent enorme mogelijkheden voor NFT’s om op veel verschillende manieren te worden gebruikt. Veruit het meest veelbelovende gebruik voor NFT’s is het bewaren van kunstwerken of andere digitale verzamelobjecten. Het gebruik van NFT’s gaat veel verder dan dat.

NFT’s worden steeds vaker gebruikt als digitale identiteiten en lidmaatschappen in gemeenschappen, clubs en meer. NFT’s kunnen fungeren als toegangskaarten voor virtuele en IRL (in het echte leven) evenementen. Deze mogelijkheden stellen merken, artiesten, atleten, beroemdheden en projecteigenaren in staat om fantastische use-cases te bouwen en gesprekken te voeren met hun fans en klanten. 

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe NFT’s tegenwoordig bestaan:

– Unieke digitale kunst
– muziek
– Sportmomenten in videoformaat
– De digitale tweeling van het fysieke product
– Digitale wearables in een virtuele wereld
– Verhandelbare in-game activa zoals skins, wapens, land en meer
– website domeinnaam
– Tickets voor evenementen
– Ruil kaarten
– Bevoorrechte toegang tot lidmaatschapskaart
– Digitale identiteit

Een ander speciaal voordeel van NFT’s is de mogelijkheid voor makers en artiesten om eeuwigdurende royalty’s op hun werk te verdienen. Zowel in de fysieke wereld als in de web2-wereld ontvangen artiesten een eenmalig inkomen bij hun eerste verkoop. Als de prijs van een kunstwerk vele malen stijgt en wordt doorverkocht, is de enige begunstigde de persoon die het heeft verkocht. Kunstenaars of fabrikanten ontvangen geen inkomsten uit secundaire verkoop van hun kunstwerken.

In de web3-wereld zorgen smart contracts op de blockchain ervoor dat elke keer dat een NFT wordt verkocht een vast royaltybedrag dat door de artiest bij het minten wordt bepaald, in de portemonnee van de artiest wordt gestort. Dit is een zeer krachtige functie die een permanente inkomstenstroom creëert en kunstenaars helpt om gecompenseerd te worden naarmate hun werk in waarde stijgt. En zo komt de hele scheppende economie op gang.

NFT’s worden gemaakt volgens de tokenstandaard die het meest geschikt is voor het beoogde gebruik.

Token standards

Verschillende NFT-gebruiksscenario’s vereisen verschillende functionaliteit die in de NFT is ingebouwd. Ethereum is een programmeerbare blockchain waarmee gebruikers tegen betaling cryptocurrencies (digitale tokens) kunnen verzenden. De eigen valuta van Ethereum wordt Ether of ETH genoemd. Ethereum heeft verschillende smart contractstandaarden die applicaties op Ethereum kunnen opzetten, zoals dApps (finance, gaming social), NFT’s en DAO’s (gedecentraliseerde autonome organisaties).

Ethereum is momenteel de meest populaire blockchain voor het inzetten van NFT’s, maar het is niet ontwikkeld voor NFT’s als de primaire use case. De EVM (Ethereum Virtual Machine) maakt het echter heel eenvoudig om NFT’s in te zetten met behulp van smart contracts. Aan de andere kant is de Bitcoin-blockchain niet ontworpen om smart contracts af te handelen.

Ethereum biedt verschillende token-standaarden, die kunnen worden geselecteerd op basis van de gewenste kenmerken van de NFT.

ERC 721 Standard:

Dit is de meest gebruikte tokenstandaard. Tokens van dit type zijn uniek en elk token kan een andere waarde hebben dan een ander token van hetzelfde smart contract.

Alle NFT’s hebben een unieke unit256-variabele genaamd tokenID. Dit tokenID is wereldwijd uniek, wat het niet fungibel maakt. Uniciteit kan gebaseerd zijn op leeftijd, zeldzaamheid of visuele kenmerken die de NFT bezit. De dApp kan de tokenID als invoer en uitvoer van een afbeelding gebruiken, wat een digitale wearable, een in-game wapen, een cryptokat of een BAYC Ape kan zijn. enige onvervangbaar.

ERC 20 Standard:

Een ERC 20-token is qua hoeveelheid en waarde gelijk aan een ander token van hetzelfde smart contract. In het echte leven is dit hetzelfde als een dollarbiljet. Elk biljet van één dollar is identiek aan elk ander biljet van één dollar en kan als een equivalent worden vervangen. Niets unieks. Digitale valuta zijn ERC20-tokens. Ze zijn vervangbaar.

ERC1155:

ERC1155 is een multi-asset token-standaard die kan worden gebruikt om fungibele en niet-fungible tokens binnen hetzelfde contract te maken. ERC1155 kan dezelfde functie vervullen als ERC20, ERC721 of beide. ERC1155 kan transactiekosten besparen omdat batching mogelijk is zonder de noodzaak om tokens afzonderlijk te verifiëren. Dit is ideaal voor vervangbare in-game valuta en niet-verwisselbare verzamelobjecten.

Het is belangrijk om de juiste blockchain- en tokenstandaarden te kiezen om de levering van het geplande hulpprogramma te ondersteunen.

Waar worden de NFT-gegevens opgeslagen?

NFT’s komen van de blockchain. Maar als je denkt dat de onderliggende digitale kunst, content ook op de blockchain bestaat, zou je verrast kunnen zijn.

NFT’s kunnen elk digitaal of fysiek bezit vertegenwoordigen, inclusief digitale kunst, muziek, films, wijn en zelfs onroerend goed. Smart contracts verbinden deze gegevens en beheren het eigendom en de portabiliteit van tokens. Op het eenvoudigste niveau zijn NFT’s records op de blockchain die verwijzen naar de locatie van de relevante inhoud (afbeeldingen) op internet.

De daadwerkelijke inhoud van NFT’s, zoals illustraties, wordt meestal niet opgeslagen op de blockchain. De reden dat inhoud met betrekking tot daadwerkelijke NFT’s (zoals JPG’s, MP3’s of Gif’s) op het netwerk wordt opgeslagen en niet op de blockchain, is de omvang en hoge opslagkosten op de blockchain.

Makers kunnen ervoor kiezen inhoudsbestanden op te slaan op cloudgebaseerde (bijv. AWS) of on-premises gecentraliseerde servers. Gezien het fundamentele belang van decentralisatie in de NFT-ruimte, is een gecentraliseerde server echter de minst wenselijke optie. Gecentraliseerde opslag stelt eigenaren ook bloot aan het risico dat hun favoriete kunstwerken verdwijnen als gevolg van een kwaadwillende aanval of een server die om de een of andere reden wordt afgesloten.

Off-Chain Storage op IPFS

IPFS staat voor InterPlanetary Filing System.

IPFS is een peer-to-peer gedecentraliseerd netwerk dat bestaat uit alle computers (nodes genaamd) die erop zijn aangesloten. Nodes slaan gegevens op en maken deze toegankelijk voor iedereen die daarom vraagt. Grote bestanden worden gesplitst, links worden gemaakt, ze worden gedistribueerd in al de hash van deze bestanden. Het bestand wordt vervolgens op verzoek vanaf het knooppunt geserveerd.

Wanneer iemand een bestand of webpagina opvraagt, wordt een kopie van het bestand in de cache op het knooppunt opgeslagen. Naarmate meer en meer mensen om die gegevens vragen, worden steeds meer kopieën in de cache opgeslagen. Daaropvolgende verzoeken om het bestand kunnen worden gedaan door elk knooppunt of elke combinatie van knooppunten waar het bestand zich bevindt.

Aangezien er geen enkele repository is, kan deze gedecentraliseerde service door geen enkele instelling worden afgesloten, gehackt of gecensureerd.

Bij gebruik van IPFS worden NFT’s veilig off-chain opgeslagen.

On-Chain opslag

Sommige NFT’s worden volledig on-chain opgeslagen met hun smart contracts en metadata.

In sommige opzichten is dit de beste manier om NFT’s op te slaan. Het maakt gebruik van de beste eigenschappen van blockchain om volledige NFT-informatie op te slaan op een veilig, gedecentraliseerd netwerk.

Het nadeel is de hoge kosten (als het token een grote bestandsgrootte heeft).

Larva Labs zal het CryptoPunks-verzamelobject in augustus 2021 in de keten plaatsen. Andere voorbeelden van on-chain NFT’s zijn Loot, Autoglyphs en Nouns.

Wat zijn dynamische NFTs

De meest voorkomende NFT-toepassing is digitale kunst. Kunstenaars slaan tokens op die digitale kunstwerken vertegenwoordigen, die door verzamelaars kunnen worden gekocht, en eigendom wordt in de blockchain geschreven.

Zodra NFT’s zijn geslagen, verandert hun tokenID nooit. Elke NFT kan worden onderscheiden door een 1-van-1 tokenId en zijn unieke contractadres. Van daaruit kunnen metadata zoals afbeeldingen, videobestanden of andere gegevens worden toegevoegd. Statische NFT’s spelen een belangrijke rol wanneer metadata, zoals het werk van een kunstenaar, hetzelfde moeten blijven en verifieerbaar moeten zijn als het origineel.

Toepassingen zoals videogames waarbij in-game-items moeten evolueren op basis van gebruikersinteractie, tokenized real-world assets waar real-world kenmerken veranderen, en ruilkaarten voor atleten die worden bijgewerkt met nieuwe ranglijsten, vereisen allemaal dynamische NFT’s. dNFT’s bieden het beste van twee werelden, waarbij de NFT verschillende aspecten van zijn metadata kan bijwerken met behoud van zijn unieke identificatiecode.

BAYC liet een set NFT’s vallen voor BAYC-bezitters en noemde het “serum”. Het idee is om een nieuwe saaie apenmutant te creëren op basis van de unieke eigenschappen van BAYC in de portemonnee van de eigenaar. Het smart contract werkt vervolgens samen met de eigenschappen van de originele BAYC en

Een gloednieuwe mutant is geleverd aan BAYC-houders. Elke mutant is uniek omdat deze is gemaakt op basis van de unieke eigenschappen van BAYC in de portemonnee.

Dynamische NFT’s kunnen worden geactiveerd door gebeurtenissen in de keten of buiten de keten en openen nieuwe mogelijkheden en gebruiksscenario’s voor NFT’s. Atletenranglijsten zijn een goed voorbeeld.

Wat zijn POAP NFTs - Proof of Attendance Protocol

POAP’s zijn digitale aandenkens voor het bewaren en vieren van buitengewone momenten in het leven.

POAP NFT werd aanvankelijk gelanceerd op ‘s werelds grootste Web3 #BUIDLathon ETHdenver. POAP’s worden geslagen als NFT’s op de Ethereum-blockchain via smart contracts. Het zijn ERC-721 tokens, wat betekent dat ze niet fungibel zijn.

Elke keer dat een persoon een evenement bijwoont of een specifieke plaats bezoekt, ontvangen ze een unieke badge in de vorm van een NFT ondersteund door een versleuteld record. POAP NFT bewijst zijn bestaan. POAP’s kunnen worden gepubliceerd tijdens de volgende evenementworkshops:

– conferenties
– sportevenementen
– lanceringsevenementen
– trainingssessies
– voordrachten
– boeklanceringen
– concerten
– als huwelijks aandenken
-in-game mijlpalen

POAP’s kunnen worden uitgegeven voor virtuele of IRL-evenementen. POAP stelt organisatoren van evenementen in staat om beter in contact te komen met hun publiek door een op maat gemaakte ervaring te bieden. Na het evenement kunnen organisatoren en merken blijven communiceren met het publiek en hun community van fans en volgers opbouwen door middel van speciale aanbiedingen, voordelen en uitnodigingen.

POAP’s kunnen naar deelnemers worden verzonden door een ter plaatse verstrekte QR-code te scannen of door op een markeringsafbeelding in de metaverse te klikken. De POAP NFT wordt dan gratis rechtstreeks naar de Ethereum-portemonnee van de verzamelaar gestuurd.

POAP kan worden verkocht op de secundaire markt of worden overgedragen naar andere portefeuilles. Dit gaat echter voorbij aan het doel van POAP. POAP’s zijn records van persoonlijke levensgebeurtenissen en herinneringen.

 

Soul Bound Tokens (SBTs)

Non-fungible tokens zijn digitale tokens van informatie die op de blockchain aanwezig zijn. Elke NFT heeft een unieke identificatiecode en de gegevens die erin staan, kunnen niet worden vervalst. Gewone NFT’s kunnen gratis worden verkocht of overgedragen. Met andere woorden, ze zijn niet gebonden aan een specifieke portemonnee.

In de praktijk zijn er situaties waarbij bepaalde gegevens aan een entiteit moeten worden gekoppeld. Bijvoorbeeld identificatie, documenten, medische dossiers, onderwijscertificaten, geboortedata, professionele certificaten, onderscheidingen, enz.

Soul-Bound Tokens (SBT) werden in mei 2022 voorgesteld door econoom en sociotechnoloog E. Glen Weyl, advocaat Puja Ohlhaver en Ethereum-bedenker Vitalik Buterin.

SBT is een niet-overdraagbare identiteits- en reputatietoken. Ze stellen individuen in staat om al hun informatie te verifiëren met behulp van blockchain-technologie. SBT is permanent gekoppeld aan de privé-blockchain-portemonnee van de eigenaar en kan niet worden verkocht, overgedragen of gekocht.

SBT heeft ook enkele nadelen. Slechte actoren kunnen SBT gebruiken om leden van specifieke gemeenschappen te identificeren, aan te vallen en schade toe te brengen. Overheden en instanties kunnen bepaalde diensten en rechten weigeren, zelfs als ze zich richten op bepaalde gemeenschappen, door reistijd, gezondheidszorg, stemrecht of andere voordelen die anders beschikbaar zouden zijn, te weigeren.

SBT is momenteel niet beschikbaar en het lijkt erop dat er meer aandacht nodig is voor onderverhuur om het neerwaartse risico te minimaliseren en eigenaren het recht te geven om NFT’s uit hun portefeuilles te verwijderen als ze dat willen.



Leave a comment

Sign Up to Our Newsletter

Ritatis et quasi architecto beat

This Pop-up Is Included in the Theme
Best Choice for Creatives
Purchase Now