Skip to content Skip to footer

Blockchain voor NFTs

Er wordt gezegd dat als de technologie geavanceerd genoeg is, het gewoon magie is. Dit is echt. Onze voorouders zouden gedacht hebben dat vliegtuigen en televisie hekserij waren. Tegenwoordig denken we niet twee keer na voordat we ze gebruiken. Denk hierover na,

Softwarecode in de cloud wordt verspreid over honderden computers en dat is:

– voor iedereen zichtbaar
– handelen zonder enige tussenkomst
– Naleving afdwingen
– Zorgen voor governance van het gehele netwerk

Er is echter geen enkele autoriteit die het netwerk beheert. Dit is de magie van de informatica die Bitcoin in 2008 tot leven bracht. Voor het eerst kunt u iedereen ter wereld betalen zonder tussenpersonen zoals banken, Paypal, Western Union, enz. Peer naar peer!

Centralised en Decentralised

Computers in een netwerk worden knooppunten genoemd. Nodes kunnen zich op elk moment bij het netwerk aansluiten of het netwerk verlaten. Nodes werken volgens het gedefinieerde protocol van de blockchain waaraan ze deelnemen. Niemand controleert ze.

Blockchain staat bekend als Distributed Technology (DLT). Een openbare transactiedatabase, bijgewerkt en gedeeld door honderden computers op een netwerk. Telkens wanneer een nieuwe reeks transacties wordt toegevoegd, wordt dit een “block” genoemd – vandaar de naam blockchain.

Een transactie kan een overmaking van de ene portemonnee naar de andere zijn. Alice wil bijvoorbeeld 1 bitcoin naar Bob sturen. Alice voert het portefeuilleadres van Bob in haar portefeuille in, voert het bedrag in en drukt op verzenden. De transactie wordt vervolgens aangekondigd aan het netwerk. Het knooppunt dat de transactie mag verwerken, controleert de beschikbaarheid van bitcoins in de portemonnee van Alice, draagt 1 BTC over naar de portemonnee van Bob en verwijdert deze permanent uit de portemonnee van Alice. Geverifieerde transacties worden gegroepeerd en opgenomen in een block op de keten.

Voordat een block wordt toegevoegd, moeten knooppunten het eens zijn over de geldigheid ervan. Nodes gebruiken verschillende consensusmechanismen om transacties goed te keuren en het volgende block te accepteren. Twee belangrijke protocollen zijn Proof of Work (PoW) en Proof of Stake (PoS). Met PoW moeten nodes wiskundige problemen oplossen om het recht te krijgen om het volgende block te maken. In PoS,

Vooraf gedefinieerde regels verlenen dat recht aan een knooppunt op basis van de tokens die het knooppunt inzet om dat recht te verkrijgen. Het knooppuntselectieproces blijft onvoorspelbaar. Dit maakt kwaadaardig gedrag niet alleen moeilijk af te dwingen, maar ook zeer ontmoedigd. Als een kwaadwillend knooppunt verdwaalt, kan het al zijn uitgezette tokens verliezen.

Een cryptografisch bewijs verbindt het nieuwe block dat wordt gemaakt met het vorige. Dit zorgt ervoor dat transacties die eenmaal naar het block zijn geschreven, niet kunnen worden gemanipuleerd. En als iemand met de transactie wilde knoeien, zou hij dat op de meeste computers moeten doen, wat de taak erg moeilijk maakt.

Block A B C

Wat is de reden voor deelnemende nodes om al dit werk te doen? Ze verdienen tokens van de blockchain in ruil voor het werk dat ze doen om de economie draaiende te houden.

De belangrijkste kenmerken van blockchain die het uniek en krachtig maken, zijn:

Onveranderlijkheid:

Zodra een transactie op de blockchain is vastgelegd, kan deze niet worden teruggedraaid of bewerkt. De transactiestaart is te allen tijde openbaar en geen enkele autoriteit heeft er rechten over.

Authenticiteit:

Transacties bereiken de blockchain zodra ze zijn geverifieerd. Blockchains worden over meerdere knooppunten gerepliceerd en alleen nieuwe blocken worden toegevoegd aan de langste keten. Daarom kan de authenticiteit van de transactie als gegarandeerd worden beschouwd.

Bewezenheid:

Elke transactie die ooit plaatsvindt, vindt plaats op de blockchain. Daarom is het gemakkelijk om de oorsprong en daaropvolgende transacties van een bepaalde portemonnee of activa te verifiëren. Dit heeft geweldige gebruiksscenario’s waarbij de oorsprong en het verkeer door meerdere onafhankelijke toeleveringsketens moeten worden gevolgd.

Smart contracts

Smart contracts zijn codes die automatisch wordt uitgevoerd wanneer aan de voorwaarden wordt voldaan. Niet alle blockchains kunnen smart contracts aan. De Bitcoin-blockchain kan geen smart contracts aan, terwijl de Ethereum-blockchain dat wel kan. Het is om deze reden dat de meeste NFT’s tegenwoordig op de Ethereum-blockchain staan.

Blockchains hebben de bovengenoemde kenmerken, waardoor het mogelijk is om transacties tussen onbekende entiteiten op een vertrouwens- en toestemmingsloze manier uit te voeren. Er is geen toestemming nodig om een ​​transactie uit te voeren, en er is ook geen behoefte aan vertrouwen tussen de twee partijen. Dit elimineert de noodzaak van een tussenpersoon. In theorie kunnen functies die worden uitgevoerd door banken en aggregators zoals Amazon, Airbnb en Uber nu worden uitgevoerd op de blockchain, waardoor dergelijke platforms niet meer nodig zijn. De toekomst ziet er anders uit dan we vandaag kennen.

Beperkingen

Enkele van de belangrijkste beperkingen van de blockchain zijn:

Snelheid:

Blockchains hebben een typische transactiesnelheid gedefinieerd in transacties per seconde. Naarmate het aantal transacties toeneemt, kunnen er achterstanden ontstaan, wat ook kan leiden tot hogere verwerkingskosten. De Ethereum blockchain met PoW kan momenteel 12-15tps aan. Layer 2 (L2)-oplossingen die bovenop Layer 1 (L1) blockchains draaien, bieden hogere snelheden en lagere transactievolumes, terwijl ze gebruikmaken van de beveiliging van L1-blockchains.

Beveiliging:

Blockchains vereisen consensus van verschillende knooppunten om transacties goed te keuren. Consensusprotocollen beschermen blockchains tegen kwaadwillende aanvallen, maar vertragen ook.

Kosten:

De kosten van het verwerken van transacties in sommige blockchains kunnen sterk variëren, afhankelijk van de behoeften van transactieverwerking. Voor Ethereum zijn de transactiekosten (gas) in extreme gevallen opgelopen tot enkele duizenden dollars. Onvoorspelbare hoge kosten belemmeren massale adoptie. Er zijn ook Layer 2-oplossingen bovenop Layer 1 die helpen de kosten te verlagen. Bijvoorbeeld Polygon

Interoperabiliteit:

De meeste blockchains hebben hun eigen standaarden en protocollen en gebruikers zitten eraan vast. Dit beperkt de overdraagbaarheid van NFT’s. Er zijn oplossingen die kunnen helpen bij het bouwen van bruggen tussen verschillende blockchains, maar deze zijn voor de meeste mensen niet eenvoudig te implementeren. Er wordt nu gewerkt om blockchains interoperabel te maken, en we zouden binnenkort betere oplossingen moeten zien.

Top 5 blockchains voor nfts

Wanneer fabrikanten blockchain kiezen om hun NFT’s in te zetten, houden ze rekening met de volgende factoren:

– transactiesnelheid
– Ontwikkeling, implementatie en transactiekosten
– Robuustheid van de blockchain
– Krachtige smart contract functie
– De kracht van de ontwikkelaarsgemeenschap
– Impact op het milieu

Het kiezen van de blockchain die het beste past bij de doelstellingen van een project kan een grote impact hebben op het succes ervan. Hieronder vindt u een lijst met de beste blockchains op basis van transactiewaarde. Vanuit een projectperspectief kunnen blockchains met kleinere transactievolumes nog steeds beter passen.

RankBlockchainSales $ MillionBuyersTxns MillionSellers
1Ethereum$28,9461,533,32913988,239
2Ronin*$4,0801,774,374161,311,822
3Solana$2,505658,6129723,981
4Flow$1,082458,49922449,345
5Polygon$453375,9021196,850

* Ronin is een zijketen die draait op Ethereum voor Axie Infinity.

Vanuit het oogpunt van transacties is het hebben van een grote gemeenschap van kopers en verkopers meestal een goede zaak, omdat het de kans op een snellere transactie vergroot. Ook transactiekosten spelen een belangrijke rol bij deze beslissing. Dit is vooral belangrijk als de NFT minder dan $ 100 kost. De gasprijs voor eth kan gemakkelijk oplopen tot 10-30% van de kosten van een NFT, wat het onaantrekkelijk of duur maakt. Ethereum 2.0 is in ontwikkeling en zal naar verwachting de tps verhogen van 12-15 transacties per seconde naar 100.000 transacties per seconde. De implementatie wordt ergens in september 2022 verwacht, maar er worden vertragingen verwacht omdat dit een zeer complex proces is.

Leave a comment

Sign Up to Our Newsletter

Ritatis et quasi architecto beat

This Pop-up Is Included in the Theme
Best Choice for Creatives
Purchase Now