Nokia’s toekomstvisie is een wereld waarin de metaverse smartphones vervangt
Het is moeilijk om je een wereld voor te stellen zonder mobiele telefoons. Tenzij je voor Nokia werkt.
De telecomgigant gelooft dat tegen het einde van de eeuw de metaverse een almachtige technologie zal worden, ter vervanging van smartphones als de primaire vorm van communicatie.
“We geloven dat dit apparaat in de tweede helft van deze eeuw zal worden vervangen door virtuele wereldervaringen”, zei Nishant Batra, hoofd strategie en technologie, op zijn telefoon tijdens een recent bezoek aan Noord-Texas.
De 1.700 medewerkers van het Finse ontwikkelingsbedrijf Cypress Waters hebben de verantwoordelijkheid om deze ambitieuze doelstelling te halen.
Nokia is ontstaan in de omgeving van Dallas in de jaren vijftig. Het bedrijf huurt nu 250.000 vierkante meter aan ruimte in een uitgestrekte bedrijfsontwikkeling niet ver van Dallas/Fort Worth International Airport.
Nokia staat bekend om de ontwikkeling van het eerste volledig geautomatiseerde mobiele telefoonsysteem en is sindsdien uitgegroeid tot een volwaardig technologiebedrijf dat gezichtsherkenning ontwikkelt voor sommige luchthavens of nutsbedrijven helpt bij het beschermen van elektriciteitsnetten. Zeven grote netwerken in de Verenigde Staten worden aangedreven door het netwerk van het bedrijf.
Met een omzet van meer dan 21 miljard dollar vorig jaar, is Nokia actief in meer dan 130 landen en heeft het bijna 88.000 mensen in dienst. Om zijn grootse plannen uit te voeren, verwacht Nokia de komende jaren nieuwe werknemers in Noord-Texas aan te nemen, aangezien de Metaverse blijft domineren.
Hoe ziet 2030 eruit?
Als Nokia aan 2030 zou denken, zou het heel anders zijn.
Het bedrijf ziet drie belangrijke invloeden op hoe deze wereld wordt gevormd: sociaal-economisch en geopolitiek; technologie en wat gebruikers op een bepaald moment nodig hebben. De visie van Nokia is gebaseerd op kernbegrippen: menselijke augmentatie en digitaal-fysische convergentie.
Menselijke augmentatie verwijst naar technologieën waarmee mensen kunnen communiceren met de digitale wereld of met apparaten zoals virtual reality-headsets en augmented reality-brillen. Maar in de toekomst, zegt Batra, zal de interface persoonlijker en unieker worden.
Digitaal-fysische fusie omvat objecten, systemen en processen uit de echte wereld die in de digitale wereld worden weergegeven.
In de virtuele wereld van de consument zal de opbrengst van de virtuele ruimte waar mensen interactie hebben, afhangen van de aantrekkelijkheid van consumenten. Volgens de schattingen van Nokia zal het genereren van inkomsten gefragmenteerd zijn en tot 2026 blijven groeien. Succes zal komen met ondersteuning voor meerdere toepassingen, zoals gaming, sociale interactie en virtueel reizen, zei Batra.
“Brede acceptatie van de technologie door bedrijven en consumenten zal van cruciaal belang zijn om de technologie echt op de markt te brengen, wat ook zal afhangen van de beschikbaarheid van betaalbare, ergonomische, draadloos verbonden VR- en AR-apparaten”, zei Batra.
De zakelijke metawereld, inclusief kantoren en scholen, is gevuld met dingen als simulaties en oneindige werkruimten, en zal evolueren op basis van de waarde die bedrijven eruit halen. Een manier om het potentieel te zien, is wat Batra een ‘digitale tekentafel voor architecten- en ingenieursbureaus’ noemt.
Nokia ziet metaverse-geïnspireerde apparaat- en oplossingsinnovatie als een zakelijke groeikans.
In de industriële virtuele wereld kunnen digitale tweelingen en simulaties worden gebruikt voor fabrieksproductielijnen of mijnbouwactiviteiten. Industriële machines kunnen worden aangeleerd met behulp van virtual reality-headsets.
Batra wijst op hoe ruimtevaartbedrijven motoren en casco’s bouwen in de digitale wereld om nauwkeurig te simuleren hoe een vliegtuig vliegt, inclusief Nokia’s eigen fabrieken, zowel in de digitale wereld als in de echte wereld.
De kantoren van Nokia Cypress Waters maken elke dag gebruik van technologie van de volgende generatie. Er zijn virtual reality-headsets beschikbaar voor gebruikers om te proberen de Metaverse te verkennen of ermee te werken. Er is een ruimte met een groen scherm die gebruikers op plaatsen zoals kolenmijnen kunnen plaatsen, en technologie kan detecteren of iemand veiligheidskleding draagt.
Een voorbeeld van hoe Metaverse bedrijven ten goede kan komen, is infrastructuur, waar ingenieurs verkeerspatronen, slijtage in de loop van de tijd beter kunnen begrijpen en wegen veiliger kunnen maken, zei Batra.
Tegen 2030 stelt Nokia zich een 6G-wereld voor met geavanceerde technologieën zoals computervisie, biosensoren, digitale tweelingen en immersieve AR en VR. Deze evolutie zal ook meer potentiële toegangspunten voor aanvallers creëren.
Volgens Batra bereidt ook Nokia zich hierop voor. Nokia opende in mei een cybersecurity-lab in Koper, Texas, dat het het eerste end-to-end-lab in de VS noemt om 5G-beveiliging naar een hoger niveau te tillen.
Niels
Vrienden noemen mij mister Web3. Altijd op zoek naar innovatie en wil ooit nog een eigen metaverse bouwen. Nu eerst maar even Nederland informeren over alle vette dingen die eraan komen.