Skip to content Skip to footer

Hoe koop en verkoop je NFTs?

NFT’s staan sinds 2021 sterk in de belangstelling. De verkoop bereikte in 2021 een hoogtepunt van 40 miljard dollar, wat geenszins een gering aantal is.

NFT sales

Dit roept de vraag op waar NFT’s hun waarde vandaan halen? De meeste NFT’s zijn speculatieve activa en hun waarde komt voort uit speculatie, vooral als het gaat om digitale kunst. Dit is vergelijkbaar met kunst in de echte wereld als speculatief goed. De kosten van NFT’s kunnen variëren van enkele dollars tot tientallen miljoenen dollars. Sommige NFT-projecten, zoals Bored Apes Yacht Club, Moonbirds, Art Blocks en Mutant Apes, zijn zeer succesvol geweest, waarbij een enkele NFT honderdduizenden tot miljoenen dollars heeft gekost.

NFT-projecten kunnen worden onderverdeeld in acht verschillende typen

 1. 1/1 Kunst – b.v. Beeple’s “Everydays: the First 5000days”
 2. PFP/Avatars – gebruikte een Profielfoto’s/ Avatars – b.v. Doodles, BAYC
 3. Generatieve kunst – willekeurig gegenereerde digitale kunst – bijv. Artblock
 4. Collectibles – Trading kaarten
 5. Fotografie – fotografen die hun vak symboliseren
 6. Muziek – tokenised versie van muziekstukken
 7. Game NFTs – in-game activa – bijv. Axie Infinity
 8. Virtueel land – in metaverses – bv. Decentraland

Elk van deze spreekt een ander klantensegment aan. Het aantal uitgegeven NFT’s is altijd beperkt, d.w.z. ze blijven schaars om de vraag hoog te houden. Dit heeft geleid tot prijsstijgingen naarmate NFT’s aan populariteit winnen.

Hoe nfts kopen en verkopen

Essentieel om te beginnen met kopen en verkopen zijn

 1. Cryptovaluta
 2. Cryptowallet
 3. Een gebruikersaccount op een relevante marktplaats

Crypto kopen

NFT’s kunnen op verschillende blockchains worden geslagen. Elke blockchain heeft zijn native token. De eerste stap is dus om deze native token te bezitten (Eth, Matic, ADA, etc). Cryptocurrency kunnen op verschillende manieren worden verworven

a. Kopen op gecentraliseerde bv Binance, FTX, KuCoin
b. Kopen op gedecentraliseerde beurzen bijv. Uniswap, Pancakeswap
c. Een cryptocurrency ruilen voor een andere vanuit de portemonnee, bijv. Metamask.

Rank               Exchange                                               Weekly visits                   Coins

1Binance2,09,60,370393
2FTX4775720285
3Coinbase Exchange19,25,558209
4Kraken16,19,546197
5KuCoin28,64,323726

Source: CoinmarketCap (31Jul 2022)

Het is mogelijk dat niet alle beurzen in alle regio’s beschikbaar zijn. Het is raadzaam om met grote beurzen in zee te gaan om twee redenen: veiligheid en gemak van transacties (een groot aantal kopers en verkopers).

Cryptowallets begrijpen

Een crypto-portemonnee is een applicatie die fungeert als een cryptocurrency-portemonnee. Ze worden portemonnees genoemd omdat ze op dezelfde manier worden gebruikt als portemonnees die geld en kaarten bevatten. In plaats van deze fysieke items vast te houden, slaat het de sleutels op die u gebruikt om cryptocurrency-transacties te ondertekenen en biedt het een interface waar u toegang hebt tot uw cryptocurrency.

Crypto-wallets maken de blockchain beschikbaar voor transacties. Een crypto wallet bestaat uit twee sleutelparen: een private key en een public key. De openbare sleutel is afgeleid van de privésleutel en wordt gebruikt als het adres om cryptocurrency naar de portemonnee te verzenden of te ontvangen.

Privésleutels zijn als wachtwoorden om toegang te krijgen tot portefeuilles en mogen nooit aan iemand worden onthuld. Als de privésleutel verloren gaat, kan de portemonnee niet worden opgehaald en is de toegang voor altijd verloren. De privésleutel moet dus op een veilige plaats worden bewaard en mag nooit aan iemand worden onthuld.

Wallets zijn onderverdeeld in hot wallets en cold wallets. Hot wallets zijn wallets die verbonden zijn met internet, terwijl cold wallets offline zijn en alleen verbonden zijn wanneer dat nodig is. Er zijn verschillende soorten warme portemonnees en ze zijn geclassificeerd als:

– Webgebaseerd – Metamask
– Desktop Portemonnee – Electrum
– Mobiele app – Blockchain.com

Metamask is de meest populaire eth-compatibele webgebaseerde portemonnee. Het kan ook worden ingesteld om enkele andere tokens te bevatten, zoals Matic en BNB. Cold wallets kunnen papieren wallets of hardware wallets zijn. Een papieren portemonnee is een stuk papier waarop openbare en privésleutels zijn afgedrukt. Hoewel de tokens nog steeds eigendom zijn van het netwerk, worden de sleutels na het afdrukken van het netwerk verwijderd. Transacties kunnen alleen worden verwerkt met de gedrukte sleutel.

Hardware-wallets worden geassocieerd met pen-drives en worden gebruikt om grote hoeveelheden cryptocurrencies of hoogwaardige digitale activa op te slaan. Ze worden als veiliger beschouwd omdat ze niet vaak met internet zijn verbonden. Voorbeelden van hot wallets zijn ledger nano en trezor.

Niet alle portefeuilles zijn compatibel met alle cryptocurrencies, dus gebruikers moeten mogelijk meerdere portefeuilles hebben. Ook moeten gebruikers een leercurve doorlopen om crypto-wallets te gebruiken.

Hoe koop je  NFTs:

Er zijn twee manieren om een NFT te verkrijgen:

 1. Het minten van een NFT
 2. Kopen op een secundaire markt Originele mint:

Original mint verwijst naar de eerste fase van NFT. Gewoonlijk worden NFT’s aangeboden tegen een specifieke prijs op een specifieke datum en tijd. Betalingen kunnen naar goeddunken van de projecteigenaar worden gedaan in de native token of fiat-valuta van de relevante blockchain.

Het project besteedt veel tijd en moeite aan het promoten van het project voordat het wordt gelanceerd. Dit is het moment om betrokken te raken bij projecten en communities via kanalen zoals onenigheid, Twitter en Telegram. Dit gaf ons de kans om meer te weten te komen over het project, de eigenaren en de gemeenschappen die het ondersteunt. Gedurende deze periode maakt het project een voorlopige lijst (RL)/witte lijst (WL) van vroege supporters. Degenen die met succes WL binnenkomen, ontvangen privileges zoals gegarandeerde beschikbaarheid, lagere prijzen, bevoorrechte OG-status in de toekomst, airdrops, enz. Dit is een ideale gelegenheid om projecten te evalueren en investeringsbeslissingen te nemen.

Om de originele munten te kopen, moet men de projectwebsite bezoeken, de portemonnee verbinden en op het tabblad Munten klikken om een ​​aankoop te doen. Naast de muntprijs kunnen er gas(transactie)kosten betaald worden. Transactiekosten gaan naar nodes om transacties op de blockchain te verwerken.

Secundaire markt:

Bij het kopen op de secundaire markt is het eerste waar u naar kijkt de minimumprijs. De reserveprijs is de laagste prijs die op dat moment beschikbaar is. Sommige marktplaatsen bieden ook basisinformatie, zoals gemiddelde prijstrends en activiteitsniveaus voor specifieke NFT’s en verzamelingsniveaus. Hogere handelsactiviteit duidt op hogere liquiditeit.

OpenSea is de nummer één markt voor NFT’s. Zie het als de Amazone van NFT’s, maar beperkt door de compatibiliteit met beperkte blockchains zoals Ethereum, Polygon en Solana. Meer dan 80% van de transacties vindt plaats op de Ethereum blockchain, dus je bent goed beschermd.

Hieronder is een lijst van top marktplaatsen en de blockchains waarmee ze werken

MarketplaceBlockchains
OpenseaEthereum, Polygon, Solana
MagicEdenSolana
NBA TopShotsFlow
LooksRareEthereum
Atomic MarketWax
X2Y2Ethereum
RariableEthereum, Tezos
FoundationEthereum
SolanartSolana

Dit is geen volledige lijst. Cryptobeurzen zoals Binance en enkele andere hebben hun NFT-marktplaatsen. Games en metavers zoals Axieinfinity en decentraland hebben mar- ketplaatsen gecreëerd om het gamers makkelijk te maken hun in-game NFTs te verhandelen.

De top 10 Blue Chip NFT’s met hun all-time handelsvolumes ziet er als volgt uit

RankCollectionSales $ Million
1Axie Infinity$4,080
2Bored Ape Yacht Club$2,352
3CryptoPunks$2,344
4Mutant Ape Yacht Club$1,702
5Art Blocks$1,293
6NBA Top Shot$1,021
7Otherdeed$1,016
8Azuki$785
9CloneX$714
10Moonbirds$571

Axie Infinity was het eerste P2E-spel (Play to Earn) dat de interesse wekte voor de P2E-economie waarbij gamers, in plaats van te betalen om te spelen, geld verdienden door het spel te spelen. Als we naar het verkoopvolume kijken, is het duidelijk dat de ruimte veel belangstelling heeft getrokken. NFT’s zijn net iets meer dan een jaar oud en een dergelijk volume wijst op een mooie toekomst.

NFTs

NFT’s hebben afbeeldingen. Hierboven staan geen NFT’s, maar “rechtsklik-opslag”-afbeeldingen van NFT’s. Hebben deze afbeeldingen dezelfde waarde als de NFT’s die ze vertegenwoordigen? Iets om over na te denken.

Hoe verkoop je NFT’s:

Het verkoopproces is eenvoudig en vindt plaats op de secundaire markt. Markten kunnen toestaan dat NFT’s tegen een vaste prijs of op veilingbasis worden verkocht. De verkoper biedt een prijs tegen een vaste prijs, en als de koper die prijs betaalt, voert het smart contract de transactie uit.

In een veiling specificeert de verkoper de minimumprijs. Als de minimumprijs is bereikt, wordt de transactie uitgevoerd. Als de minimumprijs niet wordt bereikt, heeft de verkoper nog steeds de mogelijkheid om de lagere prijs te accepteren en de deal te sluiten.

In het geval van een verkoop kan de verkoper het volgende eisen:

– De gas(transactie)vergoeding van het knooppunt dat wordt gebruikt om de transactie te verwerken. De kosten variëren op basis van de belasting van de blockchain op dat moment.

– Marktverwerkingskosten – in rekening gebracht door de markt om transacties te vergemakkelijken. Opensea rekent 2,5% van de verkoopprijs.

– royalty’s voor maker/artiest/projecteigenaar. Royalty’s worden bepaald door de maker/artiest op het moment dat de munt wordt vrijgegeven, ingehouden door de markt en overgemaakt aan de maker/artiest. Meestal is dit minder dan 10%.

Het hierboven afgetrokken nettobedrag wordt vervolgens bijgeschreven op de portemonnee van de verkoper en de NFT wordt overgemaakt naar de portemonnee van de koper.

Met duizenden aanbiedingen en nieuwe projecten die elke dag worden vrijgegeven, is het belangrijk om de volgende aspecten te overwegen voordat u een aankoopbeslissing neemt:

– Het team achter het project (ervaring, expertise)
– Projectroutekaart
– Wat maakt dit project uniek?
– Influencers, ambassadeurs en KOL’s die het project ondersteunen
– Grootte van de gemeenschap en geuite meningen
– Samenwerking met andere projecten

De beste manier om te leren is door een klein budget toe te wijzen, bijvoorbeeld $ 50, en het proces te doorlopen van het kopen van cryptocurrency, het opzetten van een portemonnee, het overboeken van geld naar de portemonnee en vervolgens een aankoop doen op een van de marktplaatsen. Zelf ervaren is echt de beste manier om te zien hoe het werkt.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit zeer speculatieve beleggingen zijn. Doe uitgebreid onderzoek voordat u gaat beleggen. Raadpleeg altijd een beleggingsadviseur voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Geen enkele informatie mag als beleggingsadvies worden beschouwd.

Leave a comment

Sign Up to Our Newsletter

Ritatis et quasi architecto beat

This Pop-up Is Included in the Theme
Best Choice for Creatives
Purchase Now