Skip to content Skip to footer

Smart contracts

Smart contracts zijn digitale representaties van contracten in onze traditionele wereld. Een weddenschap van $ 50 betalen aan je vriend is een contract als je favoriete team een ​​voetbalwedstrijd verliest. De afdwingbaarheid van dat contract is een andere zaak. Als je je woord niet houdt, kunnen je vrienden niets doen. Een ander voorbeeld. U wilt een vloerkleed kopen in een online winkel. Je betaalt online, maar het vloerkleed komt nooit uit het buitenland. U kunt naar de rechter stappen, maar de kosten en moeite wegen niet op tegen de voordelen.

Smart contracts zijn contracten die worden omgezet in automatisch uitvoerende stukjes code. Zodra aan de voorwaarden is voldaan, zoals een product dat beschikbaar is voor verkoop en betaling die is ontvangen van de koper, voert de code de transactie uit en voltooit deze.

Om dit concept verder te begrijpen, kijk eens naar automaten en hoe ze werken:

– Het artikel wordt weergegeven in het prijsvenster
– u vult het juiste bedrag in
– U kiest het product dat u nodig heeft
– Automaten om de voorraad te controleren
– Automaten om het geplaatste bedrag te controleren
– Als het bedrag overeenkomt met de vermelde prijs van het geselecteerde product, wordt het product uitgegeven

Ingrijpen is vereist. Code die op de achtergrond wordt uitgevoerd, controleert of aan de voorwaarde is voldaan en voert vervolgens de transactie onomkeerbaar uit.

In de digitale wereld worden contracten gecodeerd als een stukje code op de blockchain. Stel dat u een digitale kunst NFT wilt kopen en op de koopknop klikt. Een slim contract op de blockchain controleert het saldo in uw portemonnee, controleert de beschikbaarheid van NFT’s in de portemonnee van de handelaar en voert de transactie automatisch uit. Het geld wordt overgemaakt naar de portemonnee van de verkoper en de NFT wordt naar uw portemonnee overgemaakt. Het is een onomkeerbare transactie die permanent op de blockchain wordt vastgelegd om de oorsprong en eigendom ervan te bewijzen.

Smart contracts staan op de blockchain en hebben een adres. Iedereen kan op elk moment naar dat adres gaan en het smart contract verifiëren, maar ze kunnen het niet wijzigen omdat het al is geschreven.

Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van smart contracts:

– Ze bieden voorspelbare resultaten
– Een permanent adres op de blockchain hebben
– Stuur transacties naar de blockchain en
– Kan openbaar worden bekeken.

Smart contracts communiceren met andere adressen op de blockchain en kunnen programmatisch reageren. Dit maakt ze zeer veelzijdig en krachtig. NFT-projecten gebruiken deze functie bijvoorbeeld om nieuwe NFT’s voor hun houders te creëren op basis van de eigenschappen van bestaande NFT’s.

In de fysieke wereld kan een gecentraliseerde entiteit of instelling de identiteit van een persoon en andere verificatie vereisen voordat een transactie wordt uitgevoerd. Op een gedecentraliseerde blockchain zijn smart contracts toestemmingsvrij (d.w.z. transacties kunnen zonder toestemming worden gedaan) en vertrouwenloos (d.w.z. geen vertrouwen tussen de twee partijen bij de transactie) omdat smart contracts alleen bevredigende transacties uitvoeren als de voorwaarde.

Smart contracts kunnen op veel verschillende manieren worden gebruikt. Het Web3-project maakt uitgebreid gebruik van smart contracts om te structureren hoe de digitale tokens worden gemaakt en gebruikt (tokenomics) om op lange termijn waarde te creëren voor tokenhouders. NFT-projecten gebruiken smart contracts om NFT-eigendommen, eigendommen, enz. Smart contracts worden gebruikt om digitale activa uit te lenen, huur te verdienen, cryptocurrency-rente te verdienen en meer.

Smart contracts kunnen worden gezien als tools die helpen om de blockchain zelf te programmeren zonder de kerneigenschappen van de blockchain, zoals herkomst, onveranderlijkheid, enz.

Beperkingen

Hacking risico:

Aangezien smart contracts openbaar toegankelijk zijn, kunnen slechte actoren zoeken naar mazen in de code en deze proberen te kraken voor persoonlijk gewin.

Geen externe gegevens:

Smart contracts kunnen via het netwerk geen informatie van de buitenwereld ophalen. Als dit bijvoorbeeld een factor zou zijn om te overwegen, zou het smart contract zelf niet meer informatie van internet kunnen halen. Dan moet er een workaround in de vorm van een “orakel” worden gebruikt.

 

Leave a comment

Sign Up to Our Newsletter

Ritatis et quasi architecto beat

This Pop-up Is Included in the Theme
Best Choice for Creatives
Purchase Now