Skip to content Skip to footer

Hoe Facebook’s Metaverse (META) ons leven kan veranderen

Vijfentwintig jaar geleden was internet een noviteit die toegankelijk was via een trage inbelmodem die de vaste telefoon verstoorde waarop je vertrouwde om te communiceren. Vijftien jaar geleden begon Facebook net zijn sociale netwerk open te stellen voor iedereen van 13 jaar en ouder, en tien jaar geleden was het nog een particuliere tech-startup die op het punt stond naar de beurs te gaan.

meta facebook metaverse

Tegenwoordig is Facebook een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld, bezit het de drie grootste sociale-mediatoepassingen – Facebook, Instagram en WhatsApp – die door miljarden mensen worden gebruikt, en is het een van de meest controversiële en sociaal ontwrichtende bedrijven ter wereld.

Facebook heeft ook een nieuwe naam, Meta, en een nieuwe focus: Metaverse. Dus, wat is de metaverse? Zal het over 10 jaar een net zo belangrijk onderdeel van uw leven zijn als internet en sociale media? Zo ja, is dit een goede zaak?

 

Wat is de Metaverse?

De Metaverse is een meeslepende internetervaring waarmee je de realiteit kunt vervangen of vergroten met de meest realistische computersimulatie die mogelijk is. “In wezen is het een wereld van oneindige, onderling verbonden virtuele gemeenschappen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, werken en spelen, met behulp van virtual reality-headsets, augmented reality-brillen, smartphone-apps of andere apparaten”, meldde de Associated Press. . “Ze kunnen er ook winkelen.

Meta beschrijft de metaverse als “de volgende evolutie in sociale connectiviteit”, een 3D-ruimte waar je kunt “socialiseren, leren, samenwerken en spelen op manieren die onze verbeelding te boven gaan”. CEO Mark Zuckerberg toonde enkele voorbeelden in zijn twee uur durende presentatie om de rebranding van Meta en de nieuwe focus van Facebook te onthullen, die CNET heeft ingekort tot 10 minuten.

 

Heeft Facebook de Metaverse uitgevonden?

Nee, de naam wordt toegeschreven aan Neil Stephensons sciencefictionklassieker Avalanche uit 1992, maar het idee is ouder. Stephensons “visie op de metaverse dankt zijn echte naam aan Vernor Vinge in 1981 en een reeks romans van William Gibson in de jaren tachtig”, schrijft professor Ethan Zuckerman van Amherst, die in 1995 zijn eigen ongemakkelijke metaverse creëerde in de Atlantische Oceaan. “Beide auteurs danken Morton Heilig voor zijn Sensorama-machine uit 1962, dus we gaan terug in de tijd, terug naar Plato’s schaduw op de grotmuur.”

De eerste virtual reality (VR)-headset werd in 1968 aan het MIT gemaakt en de technologie bleef evolueren totdat een bedrijf genaamd Oculus in 2011 een enorme sprong maakte. Nu zijn alle grote technologiebedrijven – Google, Microsoft, Apple, plus de grote gamingplatforms – erbij betrokken. Wall Street beschouwt Metaverse-hardware en -software als een markt van $ 1 biljoen.

 

metaverse meta voorbeeld

Wanneer stapte Facebook in?

Facebook kocht Oculus in 2014 voor $ 2 miljard. Zuckerberg voorspelde toen dat Facebook een metavers bedrijf zou worden waar mensen “niet alleen momenten met vrienden online kunnen delen, maar hele ervaringen en avonturen.”

Dus gaat dit er niet allemaal om iedereen af te leiden van de golf van schandalen van Facebook?

incompleet. Maar critici van Facebook zeggen dat de timing geen toeval is. “Als je het gesprek niet leuk vindt, probeer dan het gesprek te veranderen”, vertelde Francis Haugen, een productmanager van Facebook die een prominente klokkenluider werd, aan The Associated Press. De gestolen documenten van Haugen vormen de ruggengraat van de verwoestende nieuwe onthullingen in de krant van Facebook.

 

Wat gaan we doen in de metaverse?

Op dit moment richt Meta zich op het creëren van virtuele kantoorruimtes waar mensen die vanuit huis werken als in het echt kunnen samenkomen, evenals virtuele huizen waar mensen echte vrienden kunnen ontwerpen en hosten voor virtuele wereldgames, zei Zuckerberg. Je kunt ook concerten bijwonen, naar verre steden en natuurlijke wonderen reizen, en natuurlijk virtuele kleding en goederen kopen die in onze virtuele wereld bestaan. Als de technologie eenmaal goed genoeg is, zijn de theoretische mogelijkheden zo breed als we ons voorstellen.

“Het zal onze wereld als Harry Potter laten voelen”, vertelde Unanimous AI CEO en briljante augmented reality (AR) ontwikkelaar Louis Rosenberg aan Insider. Magie is leuk, maar net als de tovenaarswereld is er een duistere kant. “In plaats van in onze eigen informatiebubbel te zitten, zijn we gesegmenteerd in onze eigen gewijzigde realiteit”, zei Rosenberg.

 

Is dat iets slechts?

In de dystopie van Stephenson is de metavers “wat mensen gebruiken om zichzelf te verdoven als het leven klote is”, vertelde Haugen aan The Associated Press. “Afgezien van het feit dat deze meeslepende omgevingen erg verslavend zijn en mensen aanmoedigen om los te komen van de realiteit van ons leven,” voegde ze eraan toe, “maak ik me ook zorgen over het niveau ervan – de virtuele wereld vereist dat we er zijn. , veel sensoren in huis en op de werkplek”, waardoor mensen meer gegevens moeten verzamelen.

“Mensen zouden zich zorgen moeten maken”, vertelde Sean Frain, CEO van holografische tech-startup Looking Glass Factory, aan Insider. “Als je denkt dat Facebook op je telefoon slecht is voor de democratie, bedenk dan dat je hele visie wordt gecontroleerd door zo’n bedrijf.” Experts vertellen Insider dat als je mensen door de echte wereld laat reizen die Facebook heeft georkestreerd, en hoeveel het zal uw gegevens verkoopt, zal gevaarlijke nieuwe vectoren van verkeerde informatie openen en mensen verder isoleren in hun ideologische bunkers.

Zullen mensen het virtuele leven van Facebook vertrouwen?

Zuckerberg wedt dat mensen de tekortkomingen van virtuele werelden aantrekkelijk zullen vinden, en misschien heeft hij gelijk. Misschien helpt het Meta zelfs om enkele van de jongere gebruikers te behouden die het aan Snapchat en andere concurrenten verliest. Maar Haugen en anderen maken zich zorgen. “Als je werkgever besluit dat ze nu een metavers bedrijf zijn, moet je meer persoonlijke gegevens overhandigen aan een bedrijf dat heeft bewezen dat het liegt als het in zijn belang is”, vertelde ze aan The Associated Press.

Zuckerman schreef in The Atlantic: “Zuckerberg heeft de metaverse niet gebouwd omdat hij een opmerkelijke nieuwe visie had op hoe dingen zouden moeten evolueren.” Een half uur na zijn Meta-video sprak hij over Aangekomen tot schande van hem en Facebook over het verleden paar jaar, maar “hij schaamt zich niet voor de kwestie van Russische desinformatie, de verspreiding van antivax-desinformatie of de uitdaging. Hoe Instagram het lichaamsbeeld van tieners beïnvloedt. Nee, hij schaamt zich niet voor het probleem met Apple en Google is vernederd door Geconfronteerd met de vraag of het kernproduct van Facebook de fundamenten van een democratische samenleving uitholt, stelt Zuckerberg meer urgente vragen: Apple biedt 30 procent korting op digitale goederen in de App Store .”

meta profile

Zal de Metaverse duur zijn?

Als u niet voor het product betaalt, bent u volgens technische axioma’s het product.

Toen het internet voor het eerst veranderde van een nieuwigheid naar een kernaspect van ons moderne leven, vroegen veel slimme mensen zich af: hoe kan iemand geld verdienen als alles gratis is? Sommige industrieën, zoals journalistiek en muziekopname, proberen dit probleem nog steeds op te lossen. Bedrijven als Google en Facebook hebben ontdekt hoe ze belachelijk rijk kunnen worden door diensten te leveren die mensen willen gebruiken, ten koste van de enorme hoeveelheden persoonlijke gegevens die ze over je verzamelen en verkopen aan mensen die je willen overtuigen om ze te kopen mensen. producten, trouw kopen of naar de wereld kijken.

Zuckerberg bevestigde op Facebook’s meest recente winstoproep: “Advertentie zal een groot deel van onze strategie blijven in het sociale-mediagedeelte van ons werk, en het zal waarschijnlijk ook een groot deel van de virtuele wereld zijn.”

We zouden nog steeds de metaverse gebruiken, nietwaar?

“De metaverse is echt en Wall Street is op zoek naar winnaars”, schreef Wedbush-analist Dan Ives in een notitie, meldde CBS News. Meta mag, dankzij zijn enorme middelen en eigendom van Oculus, een van de winnaars zijn, maar het zal niet de enige zijn. Het doel van de Metaverse-ontwikkelaars is om een infrastructuur te creëren, zoals internet, waar mensen naadloos van de ene virtual reality naar de andere kunnen springen.

Terwijl Meta consumenten naar de virtuele wereld probeert te lokken door hun fantasieën (vrijwel) te beloven, richten andere bedrijven zoals Microsoft en Magic Leap hun AR-inspanningen stilletjes op industriële toepassingen zoals ontwerp, productie en reclame.

 

Wanneer wordt de metaverse mainstream?

Virtual reality is al jaren the next big thing. De veiligste voorspelling is dat we dichterbij zijn dan in het begin van de jaren negentig.

Dat gezegd hebbende: “Laten we eerlijk zijn: de virtuele wereld van Facebook is waardeloos”, met middelmatige graphics die oude, circulaire ideeën presenteren, zei Zuckerman. “De metaverse die Zuckerberg in zijn video laat zien, hoeft deze problemen niet op te lossen. Hij belooft dat toekomstige technologie vijf tot tien jaar verwijderd is.” Maar de grotere uitdaging voor Zuckerberg en andere metaverse-makers Ja, “de metaverse gaat niet over het perfecte virtuele ontsnappingsluik bouwen — het gaat erom een ​​spiegel te bieden aan onze eigen kapotte gedeelde wereld”, stelt hij. “De virtuele wereld die Facebook belooft, leidt ons af van de wereld die hij helpt vernietigen.”

metaverse meta mainstream

Leave a comment

Sign Up to Our Newsletter

Ritatis et quasi architecto beat

This Pop-up Is Included in the Theme
Best Choice for Creatives
Purchase Now